RSIN: 857564195

KvK: 68724152

Zeeweg 105, 2224CC Katwijk aan Zee

NieuwsExterne projecten

28-12-21

Kunstproject "de stijl van Leiden" gereed

3 december j.l. heeft burgemeester Lenferink van de gemeente Leiden het fotokunst project aan de perronzijde van het Achmea gebouw onthuld. Stichting ArchiScienza en het Lucas van Leyden Fonds financierden dit grote werk van fotograaf Rob Overmeer.

Vijfentwintig Leidenaren die een waardevolle bijdrage hebben geleverd aan de wereld en onze stad, samen op één groot fotoportret, te zien op het Achmeagebouw langs het spoor bij Leiden Centraal. Dat is de Stijl van de Stad, een uniek Leids project op initiatief van Fons Verheijen, architect van het Achmeagebouw. Het portret werd gemaakt door fotograaf en ontwerper Rob Overmeer en wordt gerealiseerd met steun van het Lucas van Leyden Fonds en stichting ArchiScienza. De constructie is onlangs afgerond en vanaf 3 december is De Stijl van de Stad officieel geopend.

Lees verder
28-12-21

Grootse plannen voor de visualisatie van de Romeinse Limes (Unesco Werelderfgoed) in Katwijk

In juli 2021 is de Romeinse Limes in Nederland tot Unesco Werelderfgoed verklaard. Deze internationale allure brengt verplichtingen met zich mee. Alles wat er is van de Limes is verborgen onder de grond. De taak is dus: hoe visualiseer je de Limes. Katwijk heeft een bijzondere plaats in het verhaal van de Limes, Op het vaste land eindigt de 3500 km lange limes bij de uitwatering in Katwijk.In Katwijk zijn zer veel resten van de 400 jaar dat de Romeinen er waren gevonden. Er waren twee Forten: Brittenburg en Valkenburg en een jaar geleden is een 400 x 400 meter Legioenskamp opgegraven. De stichting ArchiScienza werkt mee met de werkgroep Romeinen in Katwijk.

Er zijn 9 niet bescheiden plannen gepresenteerd op een tentoonstelling afgelopen zomer en gepubliceerd in een boekje 'Limes Legacy".

Lees verder
28-12-21

Martijn Schildkamp is gepromoveerd

Martijn Schildkamp is een nederland architect die zich inzet meer inzicht te krijgen in aardbevingbestendig bouwen in ontwikkelingslanden. Dit Najaar is hij op dit onderwerp In Japan via Zoom gepromoveerd. ArchiScienza ondersteunde hem met een Jaargeld.

http://www.smartshelterfoundation.org/

http://www.smartshelterresearch.com/

Lees verder
28-12-21

ArchiScienza steunt architectuuronderzoek naar de Leidse architect Buurman

ArchiScienza steunt architectuur onderzoek naar de Leidse architect Buurman. Zie: https://bernardbuurman.nl/

Lees verder
28-12-21

Nieuwe stichting over de Leidse architect Jesse opgericht

ArchiScienza steunt financieel de oprichting van een nieuwe stichting over de Leidse architect Jesse. Zie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Hendrik_Jesse

Voorzitter is  de Leidse architect Jan van Iersel. De stichting streeft naar een website over het werk van Jesse, waar bewoners van huizen van hem elkaar kunnen treffen en ervaringen en ideeën kunnen worden uitgewisseld.

Lees verder
28-12-21

Stichting Earth, Wind and Fire opgericht

Met steun van de stichting ArchiScienza is de sitchting Earth, Wind and Fire opgericht, zie https://www.ewflab.nl/

Het EWF-Lab promoot het gedachtegoed op het gebied van duurzame ventilatie systemen in gebouwen vastgelegd in het Proefschrift van Ben Bronsema. Fons Verheijen was Promotor bij zijn promotie op de TUDelft.

 

Lees verder
28-12-21

Kunstwerk Armenbolwerk onthuld

In september 2020 is het Armenbolwer kunstwerk in het Singelpark, Leiden onthuld. Een initiatief van Herbert van Hoogdalem en Krijn Tabbers. Stichting ArchiScienza mocht dit herdenkingsmonument voor alle indertijd annonieme begraven armen van Leiden substantieel finantieël ondersteunen.

Lees verder
27-12-21

Het genootschap Architectura et Amicitia heeft haar tweede appendix ( 2006-2020) over de geschiedenis van het genootschap gepubliceerd

Stichting ArchiScienza maakte dit mogelijk.

Lees verder
04-09-18

Montemar building, Chili

INSTITUTO DE BIOLOGIA MARINA MONTEMAR van de Chileense architect Enrique Gebhard, een bewonderaar van le Corbusier, is een prachtig gebouw (1941-1959) aan de rotskust van Viña del Mar in de Valparaíso regio in Chili. Montemar wordt beschouwd als een van de beste voorbeelden van de moderne architectuur in Chili. Het wordt nog steeds gebruikt voor zijn oorspronkelijke functie. Echter de bouwkundige staat is een grote bedreiging. Het gebouw heeft nog steeds geen bescherming als erfgoed en de universiteit heeft geen geld voor onderhoud.

ArchiScienza heeft de Chileense architect Manuel Toledo gevraagd acties te ondernemen om tot verbetering te komen in de situatie en redding van het gebouw.

Lees verder
24-07-18

"De Ziel van Duitse steden"

ArchiScienza steunt Noud de Vreeze met  zijn nieuwe boek.

Lees verder
28-01-18

Gedenkbank Huigpark

Weinig mensen weten dat het huidige Huigpark in het Singelpark in Leiden in de negentiende eeuw bekend stond als het Armenbolwerk. Van 1816 tot 1912 was daar de begraafplaats voor 45.000 mensen van de 'categorie 5 en 6', de laagste categorieën in de toenmalige klassenmaatschappij. De Stichting ‘het Kleine Leidse woonhuis’ i.s.m. de Vrienden van het Singelpark hebben het initiatief genomen om in het Huigpark een gedenkbank te plaatsen om deze vergeten historie te gedenken. Eenderde van het benodigde geld was al toegezegd, ArchiScienza voegt daar een eenderde aan toe. Nog eenderde te gaan.

Lees verder
28-01-18

www.louisvanteeffelen.nl

De website www.louisvanteeffelen.nl is afgelopen week in de lucht gegaan. De site, mogelijk gemaakt door ArchiScienza, vertelt het verhaal van Louis van Teeffelen, meubelontwerper in de wederopbouwperiode, en geeft een overzicht van zijn ontwerpen. Veel vintage sites verwijzen naar Louis van Teeffelen, maar verder was weinig bekend. De dochter van Louis, de kunsthistorica Mieke van Teeffelen, maakte en beheert de site.

Lees verder
14-08-17

Louis van Teeffelen

Louis van Teeffelen (1921-1972) is een Nederlands meubelontwerper wiens (nu vintage) meubels tegenwoordig veel in de belangstelling staan. Zijn dochter, de kunsthistorica Mieke van Teeffelen, streeft ernaar het leven en werk van Louis meer bekendheid te geven en zijn oeuvre te beschrijven, om zo de nalatenschap van zijn werk veilig te stellen. De stichting ArchiScienza ondersteunt dit streven door de website www.louisvanteeffelen.nl te financieren.

Lees verder
12-08-17

Vierkant in vierkant

Dit jaar is het honderd jaar geleden dat "de Stijl" in Leiden werd opgericht. In september wordt in het Morssingelparkje in Leiden het beeld "vierkant in Vierkant" van Theo van Doesburg, oprichter van "de Stijl" geplaatst. De stichting ArchiScienza ondersteunt dit initiatief.

Lees verder
© 2017 Stichting ArchiScienza • ProclaimerPrivacyverklaring
Webontwikkeling: 2nd Chapter BV