RSIN: 857564195
KvK: 68724152
Zeeweg 105, 2224CC Katwijk aan Zee
Tussen 2007 en 2012, dus ruim voor de verwoestende aardbevingen in 2015, bouwde de Nederlandse stichting Smart Shelter Foundation 17 aardbevingsbestendige bergscholen in Nepal. Deze gebouwen hebben de Gorkha Earthquakes zonder noemenswaardige schade doorstaan. De foto laat een zwaar beschadigd (en van binnen ingestort) ouder schoolgebouw zien, met op de achtergrond een SSF school zonder enkele schade.
Tijdens het ontwerp van deze scholen kwam de Nederlandse architect Martijn Schildkamp erachter dat erg veel technische kennis ontbreekt, en dat aardbevingsbestendig bouwen in ontwikkelingslanden voornamelijk gebaseerd is op aannames en vuistregels. Sinds 2015 ligt de focus van Smart Shelter Foundation op onderzoek en het verbeteren van lokale en traditionele bouwtechnieken in aardbevingsgevoelige ontwikkelingslanden, onder de projectnaam SMARTnet:
Seismic Methodologies for Applied Research and Testing of non-engineered techniques.
Het doel van SMARTnet is om op wetenschappelijke wijze, de bestaande technische kennis rond dit onderwerp volledig te analyseren, optimaliseren, te testen en aan te vullen. Een diepgaand literatuuronderzoek leert dat de kennis die rond 1980 is vastgesteld, de laatste 40 jaar niet meer is doorontwikkeld en aangepast.
De oplossing van dit probleem draait om kennis die feitelijk niet bestaat: het bepalen van realistische materiaaleigenschappen van traditionele bouwtechnieken, volgens lokale en vaak inferieure bouwkwaliteit. Van homogene materialen als beton en staal zijn de materiaaleigenschappen goed bekend. Maar dat geldt niet voor een dikke muur van bergstenen in Nepal of India, waarbij elke steen anders van vorm en afmeting is, waar de mortel met de hand gemixt is, waar lage kwaliteit cement en materialen is gebruikt, waar de metselaar een slechte dag had enzovoorts. Hier gelden geen uniforme regels en krijgen we te maken met te veel variabelen.
Martijn Schildkamp werkt nu aan zijn PhD met focus op het terugbrengen van die variabelen tot bruikbare grenswaarden en werkbare scenario's. Daarbij worden de benodigde testprocedures ontwikkeld om die variabelen te kunnen bepalen, zodat deze gebruikt kunnen worden voor het berekenen en modeleren van deze bouwtechnieken. Archiscienza ondersteunt dit onderzoek, wat inmiddels heeft geresulteerd in een eerste wetenschappelijk artikel. Dit literatuuronderzoek kan door iedereen gratis worden gedownload via deze link:
www.frontiersin.org/articles/10.3389/fbuil.2019.00013/full