RSIN: 857564195

KvK: 68724152

Zeeweg 105, 2224CC Katwijk aan Zee

Nieuws

17-09-19

Podcast Platte Grond gaat van start

Platte Grond is een nieuwe Nederlandse non-fictie podcast over pioniers, architecten en andere cowboys. Met persoonlijke vertellingen, vergezichten en stadse avonturen voor iedereen die van goede verhalen houdt.

Die verhalen gaan over de kracht van architectuur, de drive van pioniers die dingen anders willen en de cowboys en -girls die niet denken, maar doen. Platte Grond gaat over plannen voor de toekomst. Over torenhoge ambities. En over het spoor soms volledig bijster zijn.

Op 23 september gaat de eerste aflevering in de lucht. Tot het eind van het jaar volgen elke twee weken een aflevering.

http://plattegrondpodcast.nl

Lees verder
24-06-19

Website "071 Parels voor Leiden" in de lucht

Op 21 Juni 2019 is de website van "071 Parels voor Leiden" in de lucht gegaan. En daarmee is het project officieel van start gegaan: www.nieuweparels.nl 

Het doel van het project is om op 71 onooglijke, onverwachte en onmogelijke plekken in Leiden eigenzinnige microarchitectuur wordt toegevoegd, waarbij de publieke ruimte wint aan cultuur.

Lees verder
05-04-19

Aardbevingsbestendig bouwen in ontwikkelingslanden

 

Tussen 2007 en 2012, dus ruim voor de verwoestende aardbevingen in 2015, bouwde de Nederlandse stichting Smart Shelter Foundation 17 aardbevingsbestendige bergscholen in Nepal. Deze gebouwen hebben de Gorkha Earthquakes zonder noemenswaardige schade doorstaan. De foto laat een zwaar beschadigd (en van binnen ingestort) ouder schoolgebouw zien, met op de achtergrond een SSF school zonder enkele schade.

Tijdens het ontwerp van deze scholen kwam de Nederlandse architect Martijn Schildkamp erachter dat erg veel technische kennis ontbreekt, en dat aardbevingsbestendig bouwen in ontwikkelingslanden voornamelijk gebaseerd is op aannames en vuistregels. Sinds 2015 ligt de focus van Smart Shelter Foundation op onderzoek en het verbeteren van lokale en traditionele bouwtechnieken in aardbevingsgevoelige ontwikkelingslanden, onder de projectnaam SMARTnet:

Seismic Methodologies for Applied Research and Testing of non-engineered techniques.

 

Lees verder
07-12-18

De winnaars van de 071 Parels voor Leiden prijsvraag zijn bekend

Samen met het RAP heeft ArchiScienza een ideenprijsvraag georganiseerd: 071 Parels voor Leiden. Op 28 november zijn de prijswinnaars bekend gemaakt in Scheltema in Leiden.

Lees verder
07-12-18

Contract TUDelft - ArchiScienza ondertekend

Op 27 november hebben de TUDelft en de stichting ArchiScienza het contract ondertekend voor het uitvoeren van een driejarig sociologische post-doc onderzoek naar de professie Architect. De studie die door dr. Stefan Metaal zal worden uitgevoerd zal resulteren in een boek.

 

Lees verder
04-09-18

Montemar building, Chili

INSTITUTO DE BIOLOGIA MARINA MONTEMAR van de Chileense architect Enrique Gebhard, een bewonderaar van le Corbusier, is een prachtig gebouw (1941-1959) aan de rotskust van Viña del Mar in de Valparaíso regio in Chili. Montemar wordt beschouwd als een van de beste voorbeelden van de moderne architectuur in Chili. Het wordt nog steeds gebruikt voor zijn oorspronkelijke functie. Echter de bouwkundige staat is een grote bedreiging. Het gebouw heeft nog steeds geen bescherming als erfgoed en de universiteit heeft geen geld voor onderhoud.

ArchiScienza heeft de Chileense architect Manuel Toledo gevraagd acties te ondernemen om tot verbetering te komen in de situatie en redding van het gebouw.

Lees verder
24-07-18

Stefan Metaal start met de sociologische studie "de professie architect"

"De professie Architect vanaf 1900 tot heden" is het onderwerp van een sociologische studie die Stefan Metaal gaat uitvoeren, resulterend in een boek dat de stichting ArchiScienza zal uitgeven. De studie moet een spiegel worden, van buitenaf voorgehouden, voor de beroepsgroep, waarna een debat onderling zal worden bevorderd.

 

 

Lees verder
24-07-18

Een nieuwe bestemming voor de zebrapanelen

ArchiScienza heeft drie architectenbureaus, GAAGA, Raak architecten en Popma-ter Stege, allen uit Leiden, gevraagd voorstellen te 

Lees verder
24-07-18

"De Ziel van Duitse steden"

ArchiScienza steunt Noud de Vreeze met  zijn nieuwe boek.

Lees verder
19-03-18

071 nieuwe parels voor Leiden.

Voor de nieuw te kiezen raadsleden, bij de komende raadsverkiezing, en het nieuw te vormen college van Leiden, heeft ArchiScienza een plan gelanceerd om architectuur in te zetten om het publieke domein op een cultureel hoger niveau te brengen. In feite gratis voor de gemeente en de gemeenschap, want privaat geld wordt ingezet met publiek effect. Het plan is bestuurlijk en juridisch doorgewerkt. Het nieuwe gemeentebestuur hoeft alleen de ambitie en het plan te omarmen. Download boekje

Lees verder
21-02-18

"Experiment Krewerd"

De stichting ArchiScienza heeft samen met de bewoners van het Groninger dorp Krewerd het initiatief genomen de versterkingsoperatie in het aardbevingsgebied helemaal anders aan te pakken. De bewoners zijn de opdrachtgever, bottom-up. In plaats van constructeurs nemen architecten het voortouw en de individuele aanpak van de woningen wordt ingebed in een door de bewoners te maken dorpsplan. Dit alles als voorbeeld hoe het anders moet.  (lees meer)

Lees verder
21-02-18

De Groninger architectengemeenschap adopteert Krewerd

OP 20 februari 2018 heeft Fons Verheijen de Groninger architectengemeenschap tijdens een lezing opgeroepen mee te doen aan het "Experiment Krewerd". In dit experiment nemen, in plaats van constructeurs, architecten samen met bewoners het initiatief voor de versterkingsoperatie van hun dorp, dit als voorbeeld hoe het ook kan in het aardbevingsgebied. De 50 aanwezige architecten omarmden het plan.

Lees verder
30-01-18

Het virtuele museum Naturalis is on line

Op 26 januari 2018 is de website, het virtuele museum Naturalis feestelijk gelanceerd.: http://naturalis.nnm.nl/. Op deze site kan men rondzwerven in het museum dat in 1998 werd geopend en ontworpen door Fons Verheijen. Naast het ervaren van de architectuur kan men op tentoongestelde natuurhistorische objecten klikken voor nadere informatie

Lees verder
28-01-18

Gedenkbank Huigpark

Weinig mensen weten dat het huidige Huigpark in het Singelpark in Leiden in de negentiende eeuw bekend stond als het Armenbolwerk. Van 1816 tot 1912 was daar de begraafplaats voor 45.000 mensen van de 'categorie 5 en 6', de laagste categorieën in de toenmalige klassenmaatschappij. De Stichting ‘het Kleine Leidse woonhuis’ i.s.m. de Vrienden van het Singelpark hebben het initiatief genomen om in het Huigpark een gedenkbank te plaatsen om deze vergeten historie te gedenken. Eenderde van het benodigde geld was al toegezegd, ArchiScienza voegt daar een eenderde aan toe. Nog eenderde te gaan.

Lees verder
28-01-18

www.louisvanteeffelen.nl

De website www.louisvanteeffelen.nl is afgelopen week in de lucht gegaan. De site, mogelijk gemaakt door ArchiScienza, vertelt het verhaal van Louis van Teeffelen, meubelontwerper in de wederopbouwperiode, en geeft een overzicht van zijn ontwerpen. Veel vintage sites verwijzen naar Louis van Teeffelen, maar verder was weinig bekend. De dochter van Louis, de kunsthistorica Mieke van Teeffelen, maakte en beheert de site.

Lees verder
14-08-17

Werkbeurs boek "Architect en Ethiek"

Er is recentelijk in pers en vakkringen een discussie gestart over de positie van de architect en auteursrecht. Geplaatst in een bredere context is nadenken over situaties en dilemma's van architecten gewenst. De stichting ArchiScienza heeft Ir. Kees van der Hoeven een werkbeurs toegekend voor het schrijven van een boek over Architect en Ethiek. In het te schrijven boek verzamelt en structureert hij feiten en ervaringen, reflecteert daarop in alle nuances en poogt zo een nieuwe, meer ethische strategie te bieden voor het handelen van de architect.

Lees verder
14-08-17

Louis van Teeffelen

Louis van Teeffelen (1921-1972) is een Nederlands meubelontwerper wiens (nu vintage) meubels tegenwoordig veel in de belangstelling staan. Zijn dochter, de kunsthistorica Mieke van Teeffelen, streeft ernaar het leven en werk van Louis meer bekendheid te geven en zijn oeuvre te beschrijven, om zo de nalatenschap van zijn werk veilig te stellen. De stichting ArchiScienza ondersteunt dit streven door de website www.louisvanteeffelen.nl te financieren.

Lees verder
12-08-17

Vierkant in vierkant

Dit jaar is het honderd jaar geleden dat "de Stijl" in Leiden werd opgericht. In september wordt in het Morssingelparkje in Leiden het beeld "vierkant in Vierkant" van Theo van Doesburg, oprichter van "de Stijl" geplaatst. De stichting ArchiScienza ondersteunt dit initiatief.

Lees verder
12-08-17

ArchiScienza steunt het RAP

De stichting ArchiScienza zal de komende drie jaar het Rijnlands Architectuur Platform (RAP) in Leiden met 20.000 Euro per jaar ondersteunen. Dit met cofinanciering van de gemeente Leiden, die het RAP drie jaar met 30.000 Euro ondersteunt. Het RAP zal zo meerjarig zijn voorzien van een gedegen financiële bodem om optimaal te functioneren.

Lees verder
© 2017 Stichting ArchiScienza • ProclaimerPrivacyverklaring
Webontwikkeling: 2nd Chapter BV