RSIN: 857564195
KvK: 68724152
Zeeweg 105, 2224CC Katwijk aan Zee
De stichting ArchiScienza heeft samen met de bewoners van het Groninger dorp Krewerd het initiatief genomen de versterkingsoperatie in het aardbevingsgebied helemaal anders aan te pakken. De bewoners zijn de opdrachtgever, bottom-up. In plaats van constructeurs nemen architecten het voortouw en de individuele aanpak van de woningen wordt ingebed in een door de bewoners te maken dorpsplan. Dit alles als voorbeeld hoe het anders moet. (lees meer)
Krewerd is een pareltje in het open Groningse landschap. Een kleine vijftig woningen, verzameld rond een stoere, dertiende eeuwse kerk. Het dorp is gelegen op een wierde; een door mensenhand opgeworpen hoogte.
PERSBERICHT
Uniek experiment stelt bewoners op de eerste plaats
Aardbevingsdorp neemt heft in eigen hand
De inwoners van het kleine Groningse dorp Krewerd nemen het heft in eigen hand. Ze kiezen voor een alternatieve versterkingsaanpak die het dorp nieuw elan en een nieuwe toekomst moet bieden. De initiatiefnemers zijn er van overtuigd dat hun experiment het totale aardbevingsgebied tot voorbeeld zal strekken.
De aanpak van de aardbevingsproblematiek en de afhandeling van de schade verloopt nu uiterst moeizaam. De wijze waarop de versterking van woningen in het aardbevingsgebied tot nu toe ter hand wordt genomen, is architect Fons Verheijen een gruwel. ,,Er gaat veel geld in om, maar de resultaten zijn bedroevend. De bevolking van Groningen is niet het uitgangspunt, maar de sluitpost.’’
Tot nu toe gaan de versterkingsadviezen in het aardbevingsgebied vaak niet verder dan het nemen van technische maatregelen. Die worden bedacht door constructeurs, volledig buiten de bewoners om. Verheijen: ,,Je ziet verschrikkelijke lapmiddelen. Terwijl er zoveel beroepsmatige kennis voorhanden is om andere oplossingen te kiezen.’’
Verheijen, architect en voormalig hoogleraar, zocht een dorp waar hij zijn ideeën over een zorgvuldige aanpak van de versterkingsoperatie kon uitproberen. Door burgemeester Gerard Beukema van de gemeente Delfzijl werd hij in contact gebracht met inwoners van Krewerd. Zij zijn eveneens overtuigd van de noodzaak dat het anders moet en anders kan. Hun ideeën sloten naadloos aan op de visie van de architect.
Samen namen ze het initiatief tot `Experiment Krewerd’. Het behelst een nieuwe, experimentele aanpak van de aardbevingsproblematiek en de versterkingsoperatie, waarbij de belangen van de inwoners en de leefbaarheid en toekomst van het dorp voorop staan.
Het eerste unieke uitgangspunt van Experiment Krewerd is dat alle (bijna vijftig) adressen in het dorp de beschikking krijgen over een eigen architect. De bewoners zijn zelf opdrachtgever en zij staan daarmee zelf centraal. Veiligheid, duurzaamheid en persoonlijke woonwensen staan voorop. De architect helpt de blik van de eigenaar-bewoner te verruimen en goede keuzes te maken. Per woning worden alle mogelijke opties onderzocht; ook volledige nieuwbouw.
Groninger architecten gemeenschap adopteert Krewerd
De architecten in de provincie Groningen bleken graag bereid in Experiment Krewerd te stappen, merkte Verheijen. Afgelopen dinsdagavond in architectuurcentrum GRAS kreeg het initiatief de unanieme steun van de Groninger architectengemeenschap. Verheijen: ,,De beroepsgroep wil graag aantonen dat de versterkingsoperatie efficiënter, sneller, transparanter, kwalitatief hoogwaardiger én goedkoper kan. Met respect voor de bewoners. Om hen draait het tenslotte.’’
Krewerd wordt volgens Verheijen een geweldige testcase. ,,Alle kennis en ervaring uit het experiment wordt gedeeld. De ontwerpen die we hier de komende twee jaar maken, zullen we rechtenvrij in een databank publiceren, zodat de hele regio er van kan profiteren: een nieuwe aanpak voor het totale aardbevingsgebied.’’
Integraal dorpsplan
Het tweede unieke uitgangspunt van Experiment Krewerd, naast de individuele aanpak, behelst een integrale benadering. Door de inwoners wordt een dorpsplan ontwikkeld. Ze krijgen hierbij ondersteuning van professionals: een stedenbouwkundige, een landschapsontwerper, een cultuurhistoricus, een woonsocioloog en een energiedeskundige. In het dorpsplan wordt rekening gehouden met de geschiedenis en de ruimtelijke en sociale structuur van Krewerd. Maar ook met ontwikkelingen op het gebied van bevolkingskrimp, zorg en energietransitie.
,,Heel belangrijk is dat we willen aantonen dat je een gemeenschap toekomst kunt geven en leefbaar kunt houden als je oog hebt voor de mensen en voor de kwaliteit en sociale structuur van het dorp’’, zegt projectleider Annemarieke Aarts. Stichting Perspectief Groningen 2025 het mogelijk dat zij het dorp als projectleider in de opzet van het experiment kan ondersteunen.
De inwoners van Krewerd beseffen terdege dat hun dorp flink op de kop komt te staan. Aarts: ,,Daarom wordt gedurende het project gezorgd voor goede informatievoorziening en ook voor professionele geestelijke verzorging. De mensen hebben zelf de regie. Ze gaan het samen doen.’’
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- --------------------------------------------------------- Noot voor de redactie: Voor meer informatie over Experiment Krewerd kunt u contact opnemen met Peter Grondsma. Tel: 06-53160445. grondsma.peter@gmail.com.